Az állami népiskola 1877-ben alakult meg, amikor felépítették a felszegi, négy tanteremmel rendelkező és a forrószegi egytantermes iskolát. 1903-ban megalakult a herczi gazdasági, ismétlő iskola. Ez a tanintézet volt a legelsők egyike az egész vármegyében. A parasztcsaládok legtöbbje csak négy osztályig jártatta gyerekeit iskolába.
1919 után a roman kormány a tanügyet is újjászervezte, és részben megszüntette a magyar nyelvű oktatást az elemi iskolában. Az egyedüli magyar nyelvű tanintézmény a csipkeszegi felekezeti iskola maradt.
1941-ben az iskolát átszervezték 3 éves mezőgazdasági és polgári középiskolává, csak fiúk számára. Aminek a tantárgyai mezőgazdaság-tudomány, kertészet és gyümölcstermesztés, azonban 1949-ben az iskolát felszámolták és az akkor megalakult társulás kebelezte be. A gazdasági iskola minden vagyonát rövid ideig az állami gazdaság, késöbb pedig a helyi néptanács vette át.

1990-től gimnáziumi szintű, 1-8. osztályos oktatás folyik, 1998-tól Csipkeszegen egy iskola és egy óvoda, Forrószegen egy iskola működött, amit később óvodának alakították át. A felszegi állami iskolában pedig a tantermek és az informatika labor is felújításra kerül. A diákok száma megközelíti az 500-at. Mára azonban a csipkeszegi óvoda és iskola megszünt és a diákok a felszegi állami iskolába iratkoztak át, ahol gimnáziumi szintű oktatás folyik.
Ez az iskola 2014-ben felújításra kerül a ,,Széki Általános Iskola, rehabilitációja, kiterjesztése, megszilárdítása és támogatása” nevű program keretén belül, amit a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium támogat. A munkálatok a pályázatban meghatározott időpontban, 2015-ben befejeződött, és az épület még ebben az évben átadásra került. A felújított iskolában jelenleg 207 diák tanul, 10 tanár és 5 tanító dolgozik. Az iskola keretein belül három óvodás csoport működik 52 gyermekkel, egy előkészítő osztály 15 diákkal. Az I-VIII. osztályokban pedig 140 diák tanul.