Portul Popular

Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale, care contopește stiluri de origine maghiară secuiască și cele de origine săsească. Cei mai în vârstă poartă și azi portul popular în fiecare zi. Portul popular feminin este compus din fuste roșii, vișinii și negre cu imprimeuri florale micuțe sau pătrățele, pliate, sub care se iau 2-3 rânduri de jupe întărite, iar în față își leagă un șorț asortat. Pentru diferite ocazii există diferite fuste, cele având culoarea de bază pe negru sunt purtate în zilele de sărbătoare sau duminica, iar cele roșii și vișinii sunt pentru a fi purtate în timpul săptămânii sau la dans. În partea de sus, vara se poartă cămăși albe cu cusătura neagră sau albă cu mânecile foarte largi călcate în pliuri, peste care se ia o vestă neagră din catifea care au flori ornamentale, tot din catifea, pe umeri. Iarna, în locul cămășilor se poartă niște sacouri cu mâneci lungi din catifea neagră, pe care sunt brodate manual niște floricele. În picioare femeile poartă cizme lungi din piele, de culoare neagră cu o linie roșie în partea de sus iar pe călcâi sunt brodate trei lalele.
În general, femeile poartă la gât un colier de mărgele roșii fațetate în mai multe rânduri. Fetele poartă panglică în părul lung împletit, iar femeile poartă batic. Baticurile albe sunt purtate zi de zi, iar cele negre sunt puse în zilele de sărbătoare sau duminică.
Cromatica portului popular feminin este predominat de combinația negru-roșu, culori care simbolizează doliul și sângele, tradiție care se trage de la evenimentul sângeros din anul 1717, ziua Sf. Bartolomeu, când tătarii au omorât aproape tot satul.
Bărbații poartă pantaloni de culoare negru-maro, cu cizme sau pantofi și cămașă albă la fel ca femeile. Cizmele bărbaților sunt confecționate din piele neagră și nu au broderie pe călcâie cum au femeile. Peste cămașă poartă o vestă groasă de culoare albastră, cu nasturi de cupru, iar iarna poartă bluze croșetate de culoare verde. Pe cap poartă pălării de paie specific comunei și confecționate de localnici. În prezent doar bătrânii mai poartă porturile populare zi de zi, iar ceilalți duminica, la biserică sau în zilele de sărbătoare.

Galerie Foto