Scurtă prezentare al comunei Sic
Comuna Sic se află în România, în județul Cluj și odinioară, timp de 5 secole, avea statut de oraș. Statutul de oraș se datora minelor de sare aflate pe teritoriul localității. În urma închiderii acestora, în anul 1884, orașul și-a pierdut statutul și s-a transformat în comună. În urma acestei transformări, trecutul glorios al comunei încet-încet a început să fie dat uitării. Abia la sfârșitul secolului XX. comuna a început să fie din nou descoperită de către iubitorii de folclor, astfel a devenit faimoasă și peste hotare, datorită portului, muzicii și a dansului popular, toate specifice și unice doar acestei localități.
Denumirea localității
În ceea ce privește numele localității există mai multe explicații dintre care nici una nu este acceptată în unanimitate, însă cea mai plauzibilă pare a fi cea conform căreia denumirea acoperă statutul de oraș minier, cu caracter de autonomie teritorială, comercială și militară în fruntea căruia se afla judele regesc, numit tocmai de către regele Ungariei. Asemănător localităților cu formă de regiune, de scaune săsești și secuiești, care se numeau Szék, deținând el singur, acest statut, primea această denumire de Szék, din care se trage denumirea ei în limba româna de Sic.
Comuna Sic și locuitorii ei în prezent
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Sic se ridică la 2.459 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (93,78%), cu o minoritate de români (3,58%). Pentru 2,16% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt reformați (73,32%), dar există și minorități de adventiști de ziua a șaptea (9,92%), romano-catolici (6,43%), ortodocși (3,66%) și penticostali (2,77%). Pentru 2,2% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Bărbații din localitate, în mare majoritate lucrează în domeniul construcției și sunt foarte apreciați pentru priceperea lor în acest domeniu, iar femeile lucrează atât în țară, în diferite domenii, cât și în străinătate, fiind niște gospodine și menajere excepționale.