Învățământ

ÎNVĂȚĂMÂNT

Invatamant

Școala de stat a fost înființată în 1877, având patru săli de clase pe strada I (Felszeg) și o sală de clasă pe strada a III-a (Forrószeg). În 1903 a fost înființată Școala Economică Herczi, care a fost una dintre primele instituții de acest fel din județ. Majoritatea familiilor țărănești își dădeau copii la școală pentru doar patru clase, deoarece nu vedeau rostul educației ulterioare.

După 1919, guvernul român a reorganizat învățământul și a eliminat parțial predarea în limba maghiară în școala elementară. Singura instituție cu predare în limba maghiară a rămas școala teologică de pe strada a II-a (Csipkeszeg).

În anul 1941 școala a fost reorganizată ca liceu agricol și civic cu predare de trei ani, exclusiv pentru băieți, iar materiile principale erau știința agriculturii, horticultura și producția de fructe. Însă în 1949 școala agricolă a fost desființată și toate bunurile au fost preluate o perioadă de către stat, iar ulterior i-au revenit consiliului local.

După 1950, întregul învățământ a fost reorganizat, și au fost introduse școlile cu clasele obligatorii de opt respectiv zece clase. În urma colectivizării, cadrele didactice erau forțate să ia parte la muncă conform ideologiei socialiste, care a ajuns să predomine și învățământul.

Invatamant

Începând cu anul 1990 școala de pe strada I a fost transformată în școală gimnazială, iar din 1998 pe strada a II-a funcționa o școală și o grădiniță și pe strada a III-a o școală care ulterior a fost transformată în grădiniță. În această perioadă numărul elevilor era aproape de 500. Între timp grădinița și școala de pe strada a II-a au fost desființate, iar elevii au fost transferați la școala gimnazială de pe strada I.

Școala a fost renovată în anii 2014-2015 în cadrul proiectului ”Reabilitarea, consolidarea, extinderea și dotarea școlii cu clasele I-VIII Sic, comuna Sic, județul Cluj” prin Programul Operațional Regional 2007-2013 al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Lucrările au fost finalizate în 2015, iar clădirea cea nouă a fost inaugurată în acest an.

În prezent școala are 207 elevi, 10 profesori și 5 învățătoare. În grădiniță sunt înscriși 52 de copii care sunt împărțiți în trei grupuri,  iar la școală este o clasă pregătitoare cu 15 elevi, și în clasele I-VIII 140 de elevi învață.